Theatervoorstelling ‘i-Am’ 2015

“Één dans, één dans met sproeiende ogen, gloeiende wangen, losse handen.” (fragment uit gedicht van M. Vasalis)

In ‘i-Am’ staat slechts één danser op het podium. Dit is zijn plek, zijn thuis.
Zijn ziel en zaligheid neemt hij mee, in elke pas.
Maar wat als zijn lichaam niet meer gehoorzaamt?
Wanneer hij afscheid neemt van zijn dierbaarste bezit, wat blijft er dan nog over?

In Sartres beroemde toneelstuk ‘Huis clos’ beschrijft Sartre hoe het leven “wordt gevoeld, wordt beschouwd” door middel van de anderen: “De anderen zijn in wezen precies wat wij nodig hebben om onszelf te leren kennen”, aldus Sartre. In deze voorstelling ga je de ik-figuur beter leren kennen door de confrontatie met anderen.

Choreograaf/danser Joost Vrouenraets (1979) en theatermaakster Lieke Benders (1980) zijn beiden werkzaam vanuit het zuiden van Nederland. Ieder vanuit een eigen discipline, ieder vanuit een eigen gezelschap. Vrouenraets vanuit Heerlen met GOTRA, Benders vanuit Maastricht met Hoge Fronten. Nog nooit eerder werkten ze samen. Het verbinden van juist deze twee makers en deze twee disciplines, enerzijds de dans en anderzijds het beeldend theater, levert dan ook een bijzonder spannende en nieuwe combinatie op. Een voedingrijke combinatie, die op een organische manier kan aanvullen en uitdagen.

Zowel Joost Vrouenraets als Lieke Benders hebben de afgelopen jaren – de een als choreograaf, de ander als theatermaker – hun leven gewijd aan respectievelijk dans en theater. Ze delen een bijzondere interesse en bevlogenheid richting het ‘Religiare’, de verbinding zoeken met de ander, door middel van de kunst. Dit is zichtbaar in hun werk naar het publiek toe, maar ook in de gekozen thematieken. Het zijn experimentele makers, die graag nieuwe uitdagingen aangaan.

Regie: Lieke Benders
Choreografie en uitvoering:
Joost Vrouenraets
Celliste:
Jacqueline Hamelinck
met:
Leden van Harmonie Concordia Melick o.l.v. Roger Niese, Mathieu Muijtjens en anderen.

Mede mogelijk gemaakt door: BNG Cultuurfonds, Huis voor de Kunsten Limburg en Euregionaal dansplatform.

Meer info: http://www.hogefronten.nl/voorst/totaaloverzicht/i-am.html

Advertisements